BOOKSHOP 


Karel LOEFF
Industrieel Erfgoed. Van buitenbeentje binnen de monumentenzorg naar boegbeeld van de erfgoedzorg
Leiden, 2013, 87 pp. - 12,50 euro

bestelnummer: IA000002


Industrieel erfgoed is voor velen een bekend begrip. Creatieve bedrijven, horecaconcepten en talrijke particulieren vestigden zich de laatste decennia in de gerestaureerde erfenis van ons industrieel verleden. De weg naar erkenning was echter niet zo gemakkelijk. Men vond de complexen lelijk en ontoegankelijk en velen hadden slechte herinneringen aan het werk in de fabriek.

Herbestemming was evenmin eenvoudig en niet alleen vanwege de vaak aanzienlijke omvang van de bedrijfsterreinen. Ondanks alle opgedane kennis en ervaring zijn er nog steeds veel vragen rond het behoud van de relicten van ons industrieel verleden. Is herbestemming nog steeds het toverwoord of mogen objecten ook langzaam vervallen? En hoe houden we de herinnering aan de productieprocessen levend? Deze en vele andere vragen komen in dit boek aan bod.


Content / inhoud

De geschiedenis van het vakgebied: Van ambacht naar industrie / Een indeling in categorieën / Industriële archeologie: de eerste decennia / De ontwikkelingen in Nederland / Publicaties en publieke waardering / De jaren negentig: opmaat naar het themajaar / 1996 - Het jaar van het industrieel erfgoed / Het CIME en BOEI / Herbestemming als focus

Een nieuw tijdperk: industrieel erfgoed als integraal onderdeel van onze maatschappij : Herbestemming en industrieel erfgoed in een nieuw tijdperk / Heeft de ruïne een toekomst ? / Aansprekend of vanzelfsprekend ? / De creatieve fabriek / Strijp S als voorbeeld van creatieve ontwikkeling / Stedenbouwkundige uitgangspunten

Casus Roermondb - de herontwikkeling van een steeds veranderend industrieel complex

De overtreffende trap: herbestemmen als integraal proces : Van monument tot 'erfgoed-area' / Herbestemming en de industriestad / Inzichtelijkheid van de productieketen / Betrokkenheid van de bedrijven zelf ? / Hoe willen we historie laten zien ?

Een duurzame toekomst met erfgoed


back to homepage CONSERVARE to index

contacteer ons / bestel
contact us / order

e-mail:
Conservare bvba

PayPal accepted PayPal betalingen mogelijk